Frequente vragen en antwoorden/commentaren

V. Hoe werkt het? Is het door middel van temperatuur?
A. Nee, het meet de elektrische weerstand van het vaginaal slijm dicht bij de baarmoederhals.

V. Hoe accuraat is het?
A. Zeer accuraat en constant bij correct gebruik.

V. Kan het mijn teef pijn doen?
A. Nee of je moet hardhandig en niet voorzichtig te werk gaaan. Vergelijk de sonde( lengte en diameter) met de penis van een reu(zelfs bij zeer kleine rassen). Het is ongeveer 12,5 cm lenag en heeft een kleinere diameter dan een potlood.

V. Werkt het echt?
A. Ja het werkt fantastisch en we hebben fokker die nu nest hebben van goede grootte waarbij ze voordien zelfs tot geen dekking kwamen.

V. Ik krijg de sonde er maar 2,5 cm in
A. Dit is omdat de graad waarmee je de sonde inbrengt niet juist is en je probeerd de sonde parallel met de ruggegraat in te brengen inplaats van de schede te volgen. Beeld je de graad in van de dekreu die van onderin penitreert, ongeveer 25 to 45. Bij sommige teven is de graad van de schede heel steil, soms zelfs verticaal.
Soms in het begin van de loopsehid zijn sommige teven een beetje droog. Maak de sonde een beetje nat met water, open de vulva voorzicht met de vinger en dus voorzichtig de sonde in de vulva. Als de teef sametrekt, houd he apparaat ter plaatse en duw niet verder tot de teef zich ontspant. Eens dat gebeurd dus voorzichtig verder en de sonde glijk dan makkelijk in de schede. Gebruik geen Gel of vasiline want die kunnen effect hebben op de metingen.

V. Al mijn metingen zijn laag( nooit meer dan 150 tot 200). Waarom?
A. Meestal is het omdat de sonde niet diep genoeg ingebracht word. (Bv.juist maar tot in de vulva) en niet het slijm raakt wat de ovulatie detector nodig heeft om metingen uit te voeren. Ook het zout van de urine kan involed hebben op de metingen. OF, je teef is niet LOOPS!!

V. Hoe weet men wanneer de sonde op de juiste plaats is?
A. De sonde moet ingebracht worden zover tot men een kleine weerstand voelt wat betekent dat de sonde de nek van de cervix bereikt heeft. Dit is ongeveer 3/5 van de lengte van de sonde(Bv.7,5 cm in de teef, de rest buiten de teef). Daar zit de sondekop op de plaats die het meeste slijm bevat en daarom de meest accurte en constante metingen geeft. De positie wordt lichtjes aangepast aan de grootte van de teef. Ook zijn er teven die al een volledige ontsluiting en weinig weerstand hebben, niettemin blijft de 3/5 regel gelden.

V. Hoe vaaak moeten metingen gebeuren?
A. Het beste is dagelijk en rond hetzelfde tijdstip. Eens de waarden beginnen te stijgen is het verstandig om 2, 3 of 4 keer per dag metingen te doen om het perfecte piekmoment en de perfecte tijd om te dekken te bepalen.

V. Hoe lang moet de sonde in de teef blijven?
A. Breng de sonde in en laat hem de lichaamstemperatuur van de teef aannemen, wat normaal enkele seconden duurt. Nadat de metinge nzich stabiliseren, wat weer maar een paar seconden duurt, kun je metingen doen en de sonde weer verwijderen. Vergeet niet de waarde op te schrijven.

V. Hoe snel stabiliseren de waarden op het scherm?
A. het duurt ongeveer 2 tot 3 seconden

V. Uit wat is de sonde gemaakt en kan het makkelijk breken?
A. De sonde is uit een speciaal hoogwaardig plyamide plastiek gemaakt wat niet poreus, zeer duurzaaam en lang meegaat en is gecertificeerd door de voedingsindustrie.

V. Ik krijg lukrake hoge metingen. Waarom?
A. Meestal is het omdat de sonde tever ingebracht is( de hele lengte zit in het lichaam), dus gaat de sonde voorbij de cervix en voorbij het vaginaal slijm.

V. Hoe het verschil weten tussen de valse en echte piek.
A. De valse piek kan een kleine verhoging/verlaging of zelfs een hoge maar ongeacht de waarde, de valse piek gebeurd meestal tussen dag 3 en 5 van de loopsheid.

V. Wat moet de maximum piekmeting zijn?
A. Sommige peikmetinge bij teven zijn 400, bij anderen 600, 750 of zelfs 1000 en meer. Het belangrikste om te onthouden is dat je op zoek bent naar de piekmeting en de daaropvolgende daling en niet zozeer naar een bepaalde waarde.

V. Mijn teef heeft de piek van 600 niet bereikt. Ik wachte voor de warde en heb de ovulatie gemist.
A. De gebruiksaanwijzing zegt je dat de piek hoger of lager kan liggen dan het voorbeeld dat getoond word. Zoek naar de daling na de piekmeting.

V. Mijn teef vloeit nog steeds rood maar de ovulatiedetector zegt me te dekken.
A. Vertouw de ovulatiedetector. Hij zegt je wat er werkelijk hormonaal gebeurd ten opzichte van het visuele.
V. De tijd om te dekken? Vroeg/ tussenin of laat?
A. De makers verklaren dat de bste tijd om te dekken binnen de 24 uur na de piekmeting is en ten laatste 48 uur.

V. Moet de batterij uit het toestel genomen worden als men het niet gebruikt?
A. Nee, alleen om hem te vervangen.

V. Hoe kun je de ovulatiedetector roteren als je de knop indrukt?
A. Je roteert eerst de ovulatiedetector en na een paar volle rotaties druk je de knop in.

V. Hoe maak je het toestel schoon?
A. Met een goed ontwsmettingsmiddel zoals hibiscrub, dettol(verdund) schoonvegen, naspoelen met water, drogen en opbergen.

V. Vinden teven het lastig?
A. Iedere teef is anders en sommige teven aanvaarde het meteen, anderen zijn een beetje verward en ongerust. Ongeveer dezelfde reactie als naar een dekreu voor de eerste keer. Het enige probleem is als je de sonde in de verkeerde graad inbrengt .

V. Kun je het toestel gebruike nop teven die niet loops zijn?
A. Ja, maar je zult zien dat de vulva te droog is en zo de sonde niet makkelijk in te brengen is.

V. Wat gebeurd er met de metinge eens de teef ovuleerd?
A. Het figuur laat zien wanneer het hormoon vrijkomt dat de ovulatie tweegbrengt. Daarna gaan de waarden geleidelijk naar omlaag op een korte tijd om uiteindelijk een waarde te krijgen dat egaal blijft.

V. Kan een teef door haar loopsheid gaan zonder te ovuleren?
A. Sommige teven gaan zogezegd door een normale loopsheid en vertonen tekenen zoals bloedverlies, opzwellen etc. maar hebben blijkbaar toch niet een "normale" loopsheid. De waarden blijven vaak tussen de 200 en 250.

V. Hoe weet ik wanneer mijn teef haar piek bereikt heeft?
A. Door regelmatig metingen en de waarde 2, 3 to 4 keer per dag omhoog gaan tot op het moment dat ze 2, 3 to 4 keer constan blijft.

V. Hoe weet ik dat de batterij moet vervangen worden?
A. Op het scherm verschijnt: "lo bat".

V. Kan ik dit alleen doen?
A. Ja, maar zoals bij een dekking is een tweede persoon om de teef stil te houden makkelijk en verzekerd je dat de meting kalm en standvastig gebeurd.

V. Hoe lang loopt de garantie
A. 2 jaar

V. Kan het ook op andere dieren gebruikt worden zoals schapen, varkens, paarden, geiten en rundvee?
A. Ja maar alternatieve detectors met relevante sondes worden voor deze dieren gemaakt

V. Hoe lang gaat het toestel mee?
A. Moeilik te zeggen maar bj voorzichtig gebruikt, eventueel levenslang.